Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΤΟ ISEE 2022 ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ CONVIN
Η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία τέθηκαν στο επίκεντρο του 34ου ετήσιου Συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE 2022)
Σε μια χρονική περίοδο που η υγεία έχει αναχθεί σε πρωταρχική αξία για την λειτουργία της κοινωνίας και ταυτόχρονα η ανησυχία για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα για το μέλλον μας, η συζήτηση και μελέτη για τη σχέση του περιβάλλοντος με την υγεία μας είναι ουσιαστική για την διασφάλιση του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Το 34ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE 2022) που διεξήχθη στην Αθήνα από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, ήταν πιο επίκαιρο από ποτέ και ανέδειξε τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, τις πολιτικές που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις και άνοιξε νέους ορίζοντες στην έρευνα της επιδημιολογίας αλλά και γενικότερα στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας.
Το ISEE 2022, οι εργασίες του οποίου φιλοξενήθηκαν στο σύγχρονο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είχε την παρουσία συνολικά 1.200 συνέδρων με φυσική παρουσία και 500 συνέδρων μέσω της online πλατφόρμας του συνεδρίου.
Ο κύριος πυρήνας του συνεδρίου εστίασε, όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο του, στην ενδυνάμωση του παγκόσμιου ρόλου της περιβαλλοντικής επιδημιολογίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μελέτη και κατανόηση των τοπικών συνθηκών με στόχο την σύνθεση της γνώσης και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα κάνουν την διαφορά για τον πλανήτη. Βασικές θεματικές του συνεδρίου αποτέλεσαν η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση (αέρια και σωματιδιακή), η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων, η ρύπανση των υδάτων, ο θόρυβος, το δομημένο περιβάλλον και οι επαγγελματικές εκθέσεις σε σχέση πάντοτε με τις επιδράσεις στην υγεία. Σημαντικό μέρος των ομιλιών εστίασε στις πολιτικές για το περιβάλλον που οδηγούν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και ακόμα περισσότερο τώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιοποίησε πρόσφατες νέες Οδηγίες για τη μείωση των επιπέδων των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων. Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη αποτέλεσε ένα ακόμα κεντρικό ζήτημα με έμφαση στην συζήτηση για την πολιτική και τα ζητήματα δεοντολογίας.
Το Συνέδριο στήριξε ενέργειες “πράσινης” πολιτικής, καθιστώντας την μια διοργάνωση φιλική προς το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια άρτια διοργάνωση με το εξαιρετικό επιστημονικό κύρος που έχει το Συνέδριο της ISEE κάθε χρόνο και την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδροι του Συνεδρίου ήταν οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Κατσουγιάννη και Σαμόλη) και χάρη στην τεχνογνωσία της συνεδριακής εταιρείας COVNIN SA. Ταυτόχρονα συμμετείχαν στην κουλτούρα, τη ζωή και το πνεύμα της Αθήνας.