Επιτυχής Διοργάνωση του 26ου Τριετούς Συνεδρίου της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής (IALM) 2024 από την CONVIN
Η CONVIN είχε την τιμή να διοργανώσει το 26ο Τριετές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής (IALM) στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Μαΐου 2024, υποδέχοντας περισσότερους από 650 συνέδρους από 54 χώρες στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το IALM 2024 ήταν μία εξαιρετική πλατφόρμα για την παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα των Ιατροδικαστικών Επιστημών. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν αντάλλαξαν γνώσεις και ιδέες για τη σημαντική συμβολή της Ιατροδικαστικής στην απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι θεματικές ενότητες περιλάμβαναν ζητήματα αιχμής, όπως η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η μοριακή νεκροτομή, η βία κατά των γυναικών, και η διερεύνηση αιφνίδιων θανάτων.
Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου, από τον Καθηγητή Ramon Brugada, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών της Χιρόνα (IDIBGI) στην Ισπανία, ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος, εστιάζοντας στη χρήση της μοριακής νεκροτομής για τη διερεύνηση ανεξήγητων αιφνίδιων θανάτων.
Το τριήμερο επιστημονικό πρόγραμμα περιλάμβανε πάνω από 50 συνεδριάσεις, με τη συμμετοχή διεθνών φορέων όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, τη Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής (ECLM). Μέσα από αυτά τα συμπόσια και συνεδριάσεις, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν νέες τεχνολογίες και μεθόδους που θα καθοδηγήσουν το μέλλον της Ιατροδικαστικής επιστήμης.
Η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, ήταν ένας στόχος που η CONVIN έθεσε και πέτυχε με μεγάλη επιτυχία. Η συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών και η εξαιρετική οργάνωση των επιμέρους λεπτομερειών του συνεδρίου αναγνωρίστηκαν και επαινέθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες.
Ευχαριστούμε την κα. Χαρά Σπηλιοπούλου, τέως Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Πρόεδρο του Συνεδρίου για την εμπιστοσύνη, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του IALM 2024. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επιστημονική κοινότητα με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση στο μέλλον.
Παρακολουθήστε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα του συνεδρίου εδώ.
Φως στις βασικές προκλήσεις για την ακεραιότητα της έρευνας.
Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας
Η CONVIN, πιστή στη δέσμευσή της για τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας και της καινοτομίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διοργάνωση του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ακεραιότητα της Έρευνας (WCRI 2024) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου 2024, συγκεντρώνοντας κορυφαίους επιστήμονες και ειδικούς από όλο τον κόσμο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το WCRI 2024 αποτέλεσε μια πλατφόρμα συζήτησης για τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την ακεραιότητα της έρευνας. Η Iliana Ivanova, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, ανέδειξε την αναγκαιότητα της ακεραιότητας στην έρευνα ιδιαίτερα σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στους θεσμούς δοκιμάζεται και οι νέες τεχνολογίες όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Κορυφαίες Ομιλίες και Κεντρικά Θέματα
Μεταξύ των κύριων ομιλητών ήταν ο Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και ο Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης από το Πανεπιστήμιο Stanford, οι οποίοι εξήραν το έργο της κοινότητας της Ακεραιότητας της Έρευνας και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφάνειας και της ηθικής στην έρευνα. Το συνέδριο κάλυψε θέματα όπως οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η ανίχνευση απάτης στην έρευνα, και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις ψευδείς δημοσιεύσεις.
Η Δήλωση των Αθηνών
Το WCRI 2024 αναμένεται να αφήσει σημαντικό αποτύπωμα με τη Δήλωση των Αθηνών, η οποία θα κατευθύνει την έρευνα προς αξιόπιστη πολιτική και καινοτομία. Αυτή η δήλωση στοχεύει στην προώθηση της ακεραιότητας της έρευνας και την ενίσχυση της επιρροής της στη διαμόρφωση πολιτικών και την προώθηση της καινοτομίας.
Συμμετοχή και Επιρροή
Το συνέδριο συγκέντρωσε περίπου 800 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, χρηματοδοτών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Ο Lex Bouter, Ιδρυτικός Πρόεδρος του Ιδρύματος WCRI, επισήμανε την ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης των συνεδρίων αυτών και την επίδραση τους στις χώρες φιλοξενίας αλλά και στις γύρω περιοχές.
Η Βιοϊατρική Καινοτομία στο ISBI 2024
Η CONVIN, συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση του 21ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιοϊατρικής Απεικόνισης (ISBI 2024) το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2024.
Σημαντικός Σταθμός για τη Βιοϊατρική Απεικόνιση
Το ISBI 2024, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα από τα δύο σημαντικότερα παγκόσμια συνέδρια στον τομέα της βιοϊατρικής απεικόνισης. Η φετινή διοργάνωση στην Αθήνα, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, έφερε κοντά πάνω από 1600 υποβολές άρθρων από επιστήμονες όλου του κόσμου, καθιστώντας το συνέδριο ένα από τα πιο ζωντανά και πρωτοποριακά στην ιστορία του.
Καινοτομία και Συνεργασία
Το συνέδριο εστίασε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική απεικόνιση και την τεχνητή νοημοσύνη, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην εξατομικευμένη ιατρική και την ιατρική ακριβείας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια, διαγωνισμούς καινοτομίας, καθώς και συνεδρίες με κλινική εστίαση που αφορούσαν την αξιοποίηση της ΤΝ και της απεικόνισης για την απαρτιωμένη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Επιστημονική και Καλλιτεχνική Έμπνευση
Μια ιδιαίτερα καινοτόμος πρωτοβουλία του ISBI 2024 ήταν η σειρά δράσεων "Art-in-Biomedical-Imaging", που συνδύασε την επιστήμη της βιοϊατρικής απεικόνισης με την καλλιτεχνική δημιουργία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, γνωστός street artist δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από τις εργασίες του συνεδρίου, τα οποία διατέθηκαν στην ΕΛΕΠΑΠ για την υποστήριξη του έργου της.
Παρακολουθήστε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα του συνεδρίου εδώ.